4 τρόποι που θα κάνουν την επικοινωνία με το μωρό μας, παιχνιδάκι!
Η αλήθεια είναι ότι όταν το μωρό μας είναι μικρό ακόμα σε ηλικία, η επικοινωνία μαζί του δεν είναι εύκολη υπόθεση. Είναι όμως πολύ σημαντικό να του μιλάμε και να του κουβεντιάζουμεόσο περισσότερο μπορούμε, καθώς πρέπει να ακούει συνεχώς ήχους και ομιλίες. Έτσι, με τον καιρό θα φτιάξει τις δικές του λεξούλες και φράσεις.
Για αρχή, μια απλή περιγραφή του τι κάνετε την ώρα που του μιλάτε ή του τι περιέχει το πρόγραμμα της ημέρας είναι αρκετά για να έχετε μια επικοινωνία μαζί του. Οτιδήποτε κι αν ακούσει θα τα βρίσκει συναρπαστικό και θα το καταλάβετε από τις αντιδράσεις του. Και μόνο το γεγονός ότι η προσοχή σας είναι στραμμένη ολοκληρωτικά σε αυτό, θα το ξετρελάνει.
Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα από το τι μπορείτε να κάνετε για να αρχίσει σιγά σιγά να καταλαβαίνει και να μπαίνει στον κόσμο της γλώσσας και της επικοινωνίας.
Τραγουδάκια: Τα τραγούδια βοηθούν αρκετά το μωρό στο να μάθει καλύτερα πώς ηχούν οι λέξεις και πώς προφέρονται. Ακόμα και το πιο απλό τραγουδάκι μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπτύξει πιο γρήγορα τις γλωσσικές του ικανότητες και να αρχίσει να συλλαβίζει τις πρώτες του λεξούλες. Ειδικά αν αυτό συνοδεύεται και από χορευτικές φιγούρες τότε το αποτέλεσμα θα είναι ξεκαρδιστικό και για τους δυο σας.
Παραμύθια: Να υπενθυμίσουμε ότι οι λέξεις από μόνες τους δεν παίζουν τόσο ρόλο στο να τις κατανοήσει το μωρό μας και να καταλάβει το παραμύθι που του διαβάζουμε αλλά πιο σημαντικό είναι το άκουσμά τους. Ειδικά όταν χρωματίζουμε τη φωνή μας ανάλογα με το τι διαβάζουμε μπορούμε να γίνουμε πιο παραστατικοί και το μωράκι μας να το απολαύσει ακόμη περισσότερο.
Ερωτήσεις: Αρχίστε να κάνετε ερωτήσεις στο μωράκι σας για απλά καθημερινά πράγματα όπως για παράδειγμα «τι λες να φάμε σήμερα κρέας ή μακαρόνια;», «να βάλουμε το άσπρο μας φορμάκι ή το μπλε;» Θα δείτε ότι οι αντιδράσεις του μετά από κάθε ερώτηση θα σας εκπλήξουν.
Μιλήστε στη γλώσσα τους: Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, μπορείτε να πιάσετε κουβέντα με το μικρό σας χρησιμοποιώντας τις δικές του λεξούλες όποιες κι αν είναι αυτές. Ακόμα και συλλαβίζοντας όπως για παράδειγμα «μα, μα» ή «βα...βα» θα δείτε ότι θα αρχίσει κι εκείνο σιγά σιγά να ανταποκρίνεται και να σας απαντάει με το δικό του μοναδικό τρόπο πάντα.
Πώς ενθαρρύνουμε το μωρό να μιλήσει:
-Χρησιμοποιούμε απλές λέξεις και προσπαθούμε να μιλάμε αργά και σταθερά.
-Όταν αναφερόμαστε σε πράγματα είναι προτιμότερο να αναφέρουμε τον ιδιοκτήτη παρά την προσωπική αντωνυμία. Για παράδειγμα «Και τώρα ο μπέμπης θα πιει το γάλα του» αντί για το «Θα πιεις το γάλα σου».
-Τα τραγούδια και τα μικρά ποιηματάκια βοηθούν το μωρό στη γλωσσική του ανάπτυξη. Ειδικά αν τα επαναλαμβάνουμε συχνά.
Πηγή: babyspace.gr